Избори НС 27.10.2024г.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ

ИЗБОРИ за Народни представители на 27 октомври 2024г.

 

1. Всеки избирател може да изиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, допуснати спрямо него, с писмено заявление до кмета на общината/района/кметството/ кметския наместник. Заявленията се подават и приемат от съответната администрация най-късно

7 дни преди изборния ден – 19 октомври 2024 г.

Приложение №16-НС

 

2. ЗАЯВЛЕНИЕ за вписване в избирателния списък в изборите за народни представители на 27 октомври 2024г.

Заявлението се подава от избирател, който има право да гласува, но е пропуснат в избирателния списък или за който е отпаднало основанието за заличаване, до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник до предизборния ден.

Приложение №17-НС

 

3. ЗАЯВЛЕНИЕ за вписване в избирателния списък по настоящ адрес в изборите за народни представители на 27 октомври 2024г

Заявленията се подават не по-късно от 14 дни преди изборния ден – до 12 октомври 2024 г., до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник по настоящия адрес на лицето. Избирателят може да подаде електронно заявление през интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ, като в него вписва данните си и посочва телефонен номер, без да е необходим подпис. ГД „ГРАО“ извършва автоматизирана проверка на данните в заявлението едновременно с подаването му.

Приложение №20-НС

 

4. ЗАЯВЛЕНИЕ за гласуване с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

Заявлението се подава не по-късно от 14 дни преди изборния ден – до 12 октомври 2024 г., от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Когато избирателят не е подал  заявление в указания по-горе срок, може да гласува с подвижна избирателна кутия, ако заяви това не по-късно от 5 дни преди изборния ден – 21 октомври 2024 г., и при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия/ПСИК/.

Заявлението трябва да е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс или електронно заявление със същото съдържание през интернет страницата на органите по чл. 23, ал. 1 ИК по постоянния адрес.

Ако е подадено заявление по чл. 36 ИК за гласуване по настоящ адрес и лицето е вписано в избирателния списък по настоящия му адрес – настоящото заявление се подава пред органите по чл. 23, ал. 1 ИК по настоящ адрес.

При подаване на електронно заявление не се изисква подпис.

В заявлението се посочват имената на избирателя, ЕГН, постоянният адрес или настоящият адрес, когато е направено искане по чл. 36 ИК.

Органът по чл. 23, ал. 1 ИК извършва проверка и установява увреждането на избирателя по служебен път като вътрешна електронна административна услуга по реда на Закона за електронното управление. Когато служебната проверка е неуспешна, органът по чл. 23, ал. 1 ИК изисква от ТЕЛК/НЕЛК документ, удостоверяващ увреждането.

Приложение №62-НС