Обяви

ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
СУНГУРЛАРЕ

Предложение от инж. Васил Панделиев Панделиев – Кмет на Общината

 

ОТНОСНО : Допълнение в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община – Сунгурларе

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,
С изменение в ЗМДТ е предвидено дейността по таксиметров превоз на пътници да бъде облагана с данък. Данъчно задължени лица по закона са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на съответната община по Закона за автомобилните превози.
Съобразно разпоредбата на чл. 61ф. от ЗМДТ годишният размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници за съответната година се определя от Общинския съвет с Наредбата за определяне на местните данъци и такси, в граници от 300 лв. до 1000 лв. Дължимият данък върху таксиметров превоз на пътници постъпва в приход на съответната община, за територията на която е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници.
Съгласно § 3, ал. 2 от ПЗРЗМДТ за 2017 г. Общинският съвет определя размера на данъка върху таксиметровите превози в срок до 30 септември 2016 г.
Предвид изложеното е необходимо да бъде прието изменение и допълнение на Наредбата за определяне на местните данъци и такси на територията на Община Сунгурларе, като в проекта е предложен минимално определеният в ЗМДТ размер на данъка върху таксиметровата дейност.
Във връзка с това, предлагам да бъде прието следното

Р Е Ш Е Н И Е:

Общински съвет Сунгурларе, на основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА и чл. 61ф, ал.1 от ЗМДТ допълва Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община – Сунгурларе , както следва:
- Създава се нов чл. 59а със следното съдържание:
„чл. 57. (1). Годишния размер на данъка върху таксиметров превоз на пътници е в размер на 300лв.
(2) Данъкът върху таксиметров превоз на пътници се дължи от данъчно задължените лица за всеки отделен автомобил, за който е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници”

Вносител:
Кмет Община Сунгурларе:.......................
/инж. Васил Панделиев/

Съгласувал:
Минка Андреева -юрист

Изготвил: Венелина Катърджиева – инспектор ОГТМП
при Община Сунгурларе