Обяви

Покана за публично обсъждане относно именуване на площада и парка в центъра на гр. Сунгурларе, именуване на стадиона в града и поставяне на паметна плоча на улица "Слънчев лъч" гр. Сунгурларе

 

            Съгласно чл. 26, ал.2 от ЗНА Община Сунгурларе, чрез настоящото публикуване за  обществено обсъждане на предложения за именуване на площада и парка в центъра на гр. Сунгурларе, стадиона в града и поставяне на паметна плоча на къщата на учителя и общественик Добри Келеведжиев се предоставя възможност на всички заинтересовани лица в срок до 30 дни от датата на публикуване 16.08.2018г. да направят своите предложения и становища на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или  в Центъра за информационно и административно обслужване граждани/Фронт офиса на Община, находящ се на ул. „Георги Димитров” №10. Общественото обсъждане ще се проведе на 17.09.2018г. от 17:00 часа в ритуалната зала на Община Сунгурларе.



 

            МОТИВИ ОТНОСНО: ИМЕНУВАНЕ НА ПЛОЩАДА И ПАРКА В ЦЕНТЪРА НА   ГР. СУНГУРЛАРЕ,  ИМЕНУВАНЕ НА СТАДИОНА В ГРАДА И ПОСТАВЯНЕ НА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА УЛИЦА СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ

 

               УВАЖАЕМИ СУНГУРЛАРЦИ,

            Настоящата 2018 г. ще остане паметна за Община Сунгурларе с това, че преди 40 години с Указ №2295/1978г./Дв.бр.101/26.11.1978г./ на Държавния съвет на Народна Република България гр.Сунгурларе е определено за седалище на Община Сунгурларе /център на селищна система/ в състава на която  са включени 31 населени места.

            Към настоящия момент площада и парка в центъра на гр. Сунгурларе, както и стадиона в града нямат име, считам, че най-подходящия момент за именуване на същите е  2018 г.

   Именуването на улици, площади, паркове, инженерни съоръжения, вилни зони, курорти и курортни местности и други обекти с общинско значение попада в правомощията на Общински съвет Сунгурларе, съгласно чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА.

Предложенията са следните:

            1. Площада и парка находящи се  в УПИ XV квартал 36 по ПУП на гр. Сунгурларе да носят  името на Светите братя Кирил и Методий.

            МОТИВИ: По инициатива на общинската управа с кмет Иван Христов, на училищното настоятелство с председател Божил Вълков и касиер Вълчо Костов и будните селяни общественици Еню Петров Келеведжиев, Тодор Дойнов Скендеров, Слав Хаджи Стефанов, Съби Тодоров Гошата, Господин Христов и др., които  вземат решение да се построи училище. Сградата е построена през 1894 г. и е първата обществена сграда в Сунгурларе. Строена е по план, но не е запазена никаква документация. Майстор-строител е Стоян Н. Пранджата. Заради барелефа от камък с образите на Св.Св. Кирил и Методий, изработен от него на южната страна на сградата, училището е именувано на тях. /източник: стр.160, раздел „Общество и частно строителство”, от „Страници от историята на град Сунгурларе” на Добри Келеведжиев/.

            Преди 124 години е имало будни българи, които са оценили делото на двамата братя Кирил и Методий, като изграждат барелеф и  именуват  училище на славянските първоучители.

            Убеден съм, че именувайки днес площада и парка на името на Светите братя Кирил и Методий това няма да остане незабелязано и ще придобива все по-голям смисъл с годините, нещо повече, ще гради самочувствието ни като народ, който помни своите корени, език и минало, но гледа напред към своето бъдеще.

            Всяка година в Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура – 24 май,  денят  в който цяла Европа почита Светите братя Кирил и Методий, които преди повече от 11 века се заемат с нелеката задача да съставят чисто нова и различна писменост от съществуващите по това време - гръцка и латинска, акт с огромно историческо значение, който дава възможност на една-трета от Стария свят да има своя азбука и език.
И в този ден под звуците на химна на Светите братя Кирил и Методий, всички учители, хора на перото, словото и културата, читалищни деятели, ученици, деца и граждани гр. Сунгурларе и от Община Сунгурларе, няколко поколения - събрани всички заедно, за да празнуват  със своите учители и със своите деца, гордо да крачат на площад „Св.Св. Кирил и Методий” в града. Да изпълват улиците на Сунгурларе с много цветя, балони, знамена и най-вече с празнично настроение и усмивки!

      

          2. Стадиона в гр. Сунгурларе находящ се в УПИ I квартал 17а по ПУП на гр. Сунгурларе да носи името „Сунгурларска долина”.

            МОТИВИ: Местният футболен клуб е с традиции и е един от малкото отбори, които през цялото си съществуване - преди 1974 г. и към настоящия момент носи едно и също име „Сунгурларска долина” и то никога не е променяно.

            В началото на 70-те години в Сунгурларе съществува Дружество за физкултура и спорт „Сунгурларска долина”. През далечната 1927 г. в Сунгурларе е основана Популярна банка „Сунгурларска долина”.Сега клубът по борба също носи името „Сунгурларска долина”.

            Това са факти, които показват, че името „Сунгурларска долина” е емблематично за града и региона и според мен най-резонно е стадиона в гр. Сунгурларе да носи това име:

            Стадиона в гр. Сунгурларе да се именува с името  „Сунгурларска долина”.

 

                3. Поставяне на паметна плоча

            МОТИВИ: През настоящата 2018 г. стават 50 години от смъртта на Добри Великов Келеведжиев. Учител и общественик, инициатор за откриване на гимназия в гр. Сунгурларе и неин пръв директор.Участва в ръководството на читалище „Просвета”, в Популярна банка „Сунгурларска долина” и в Производителната кооперация „Сунгурларски мискет”. След пенсионирането си се заема със сформирането и откриването на музей на сбирка към читалище „Просвета”, която години след смъртта му прераства в Музейна сбирка по лозарство и винарство. Автор е на книгата „Страници от историята на град Сунгурларе” издадена през 2009г.  Роден през 1901г. и почива през 1968г.

            Родната къща,  където е живял и творил до смъртта си през 1968 г. Добри  Великов Келеведжиев се намира на ул. „Слънчев лъч” №13 по ПУП на гр. Сунгурларе.

            Предвид гореизложеното и 50 години от смъртта на Добри Келеведжиев:

         1.Да бъде поставена паметна плоча на родната къща на учителя и общественник  Добри Великов Келеведжиев, която се намира на ул. „Слънчев лъч” №13по ПУП на гр. Сунгурларе.