Обяви


Каймакчалан – име символ на българския героизъм.
Книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и се посвещава на паметта на героите, „останали завинаги на прага на Отечеството…”. „Авторът Красимир Узунов е подел инициативата, чрез медиите да издири наследници на загиналите в тази славна епопея. До този момент с него са се свързали представители на около 400 фамилии, които са обвързани с боевете на Каймак-Чалан по един или друг начин. Изданието разкрива драматични моменти от участието на България в Първата световна война.
В книгата „Каймакъ-Чаланъ“ авторът Красимир Узунов разказва ден по ден водените сражения на чутовния връх , описва и предава атмосферата от метереологични условия,драматизъм от случващото се и самите бойни действия.На този връх в началото на септември 1916 година се насочват шест хиляди български офицери и войници.Октомври 1916 година от там слизат по малко от 800 от тях.Всички останали са убити осакатени , ранени или премръзнали.
„“Каймакъ-Чаланъ“ е клетва на паметта на тези , които се превърнаха във вечни часови на върха и се сляха завинаги с вятъра , с изгорената пръст и ранените скали.Тази книга е и преклонение пред подвига на тези,които слязоха от върха , не го забравиха до края на дните си и всяка нощ чуваха барабанния огън и гласовете на мъртвите си другари.Тази книга е дълбок поклон пред паметта и святата история на България.
Книга, която заслужава да достигне до по-голям кръг от читатели, защото това е наистина пример за национална гордост, величие и за патриотизъм.
Община Сунгурларе се включва в инициативата на Агенция „ Фокус“ за издирване на наследници на героите от боевете на Каймак-Чалан през септември –октомври 1916 година от Сунгурларе и всички села, които сега попадат в Общината.Надяваме се сред нас да открием потомци на тези ,които изписаха една от най-героичните страници на българската военна история, страница изпълнена с безпримерен героизъм и покъртителни примери на саможертва в името на България.

 Ако сред имената , намерите познати и свързани с вашата родова история ,герои се надяваме да го споделите с нас на email:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Тел.0887744201-Ирена Водева
Представянето на книгата „Каймакъ-Чаланъ“ ще бъде на 17.02.2017 г. от 17.30ч. в салона на НЧ“Просвета 1882“ гр.Сунгурларе.

Списък на загиналите офицери