Община Сунгурларе отбеляза празника на Трифон Зарезан

  Община Сунгурларе отбеляза празника на Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите.

  Официален гост беше Президентът на Република България г-н Румен Радев.

  Президентът награди победителите в националния конкурс „Свети Трифон Зарезан“, организиран от ЦПЛР ОДК Сунгурларе. В сградата на СУ "Христо Ботев" - начален корпус всеки можеше да разгледа прекрасните творби на малчуганите.

  "Честит празник на всички лозари, винопроизводители и любители на виното. Бъдете живи и здрави и носете славата на Сунгурларе – град на гроздето и виното, на любовта и вдъхновението" каза д-р Георги Кенов - кмет на Община Сунгурларе.

  На церемония в музейна сбирка по „Лозарство и винарство” обявиха победителите от 30-ят конкурс в категориите „най-добро домашно бяло и червено” вино.

  Официални гости на събитието бяха областният управител на област Бургас Стойко Танков, народните представители инж. Петър Кънев, Севим Али, Фатме Рамадан и съветникът на министъра на земеделието Тодор Байчев.

  В празникът се включиха председателят на Общински съвет Ружди Хаджен, заместник кметовете Тодорка  Павлева, Гергана Желязкова и Димитър Гавазов, главния секретар Росица Чанева, директорът на СУ "Христо Ботев" Николай Русев, общински съветници, кметове на населени места, общински служители, винопроизводители и граждани.

  Президентът г-н Румен Радев и кметът д-р Георги Кенов направиха ритуално зарязване за берекет на гроздето.

  Коронясаха Дяко Желев за цар на лозята „Трифон Зарезан“. Царят заедно с гостите преминаха ритуално по централните улици до местността „Ичмята“. В конкурса участваха 43 човека в категорията домашно бяло вино и 17 в категорията домашно червено вино.

  В местността "Ичмята" за доброто настроение се погрижиха фолклорен ансамбъл „Сливен“ и Тони Дачева.