В Сунгурларе се проведе официално награждаване на победителите в конкурс за опазване на околната среда

  На Деня на Земята – 22 април в Сунгурларе се проведе официално награждаване на ученици. Конкурсът беше организиран между ученици от 8-ми до 12-ти клас на тема „Опазване на околната среда и по-конкретно опазване на защитените територии и местности в Община Сунгурларе“.

  Кметът д-р Георги Кенов награди всеки един от финалистите в конкурса и им пожела да продължават да бъдат все така любознателни, да пазят природата и да бъдат пример сред връстниците си, като бъдат мотиватори за създаване на една по-добра екологична планета.

  На събитието присъстваха зам.-кметовете Тодорка Павлева и Гергана Желязкова, директорът на СУ „Христо Ботев“ Николай Русев, преподаватели, екипа по проекта, световния шампион Шабан Мустафа и гл. експерт отдел „Образование и училищно здравеопазване, култура, спорт, туризъм“ Антоанета Алексиева.

  Всеки ученик трябваше да подготви творба и да участва с един от следните материали - есе, рисунка или колаж, съобразена с темата на конкурса. След оценка журито излъчи 15 победителя – по 3-ма победители от всеки клас съответно първо, второ и трето място от 8-ми клас и така от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас. Всички ученици класирали се на първите три места от всеки клас получиха специални награди осигурени по проекта. Имаше специални награди и грамоти за всички участници.

  За финал победителите посадиха дръвчета в пред СУ „Христо Ботев“ – Сунгурларе.

  Засаденото дърво беше придружено от малко информационно табло, представящо името на дървото, името на ученика и годината на плантацията.

  Тази дейност е паралелна както в СУ „Христо Ботев“ – Сунгурларе, така и в гимназия намираща се в гр. Сюлуглу /Турция/.  Официалното награждаване се проведе по проект CB005.2.12.116 “Съвместна защита на природата”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП затрансгранично сътрудничество България – Турция.

  Ето ги и финалистите както следват:

  I категория Есета:
  1.    Ивелина Димитрова – 8 „а“ клас за есе „Дъбовата гора – мое любимо убежище и пристан“
  2.    Илиян Костадинов – 12 клас за есе „Корията-вековната дъбова гора“
  3.    Донка Христова – 9 „а“ клас за есе „Черни боровинки“

  II категория Рисунки:
  1.    Гюлсерен Мехмед  - 8 „б“ клас;
  2.    Галин Орлинов – 10 „б“ клас;
  3.    Антонио Щерев – 10 „б“ клас.

  III категория Колажи:
  1.    Ученици от 9 „в“ клас
  -         Мартин Димитров;
  -         Кристиян Жеков;
  -         Юксел Янузов;
  -         Георги Колев.
  2.    Ученици от 10 „а“ клас
  -         Дияна Чаушева;
  -         Христина Едрева.

  Поощрителни награди:
  - Мариела Зенгинова – 10 „б“ клас  за есе „Местност „Лаликото“
  - Румен Дюлгеров – 8 „б“ клас за есе „Опазване на околната среда и по-конкретно опазване на защитените територии и местности в община Сунгурларе“;
  - Самуил Атанасов – 8 „б“ клас за есе „Опазване на околната среда и по-конкретно опазване на защитените територии и местности в община Сунгурларе“  ;
  - Ганка Стефанова – 10 „б“ клас за есе „Местността „Ичмята“ край град Сунгурларе“;
  - Стоян Танев – 8 „а“ клас за есе „Опазване на околната среда и опазване на защитените територии и местности в община Сунгурларе“.